Hieronder vind je een verzameling van preventieve boodschappen over alcohol en drugs. Je kan ze delen via sociale media (facebook, twitter). Affiches, folders, banners en infographics kan je ook downloaden als pdf bestand.

Video's

Het EK en gokken

Uit het WK-rapport van de kansspelcommissie (2018) blijkt dat tijdens het WK Voetbal in 2018 meer dan 150.000 nieuwe registraties op online goksites werden geteld.

En dit jaar tijdens het EK zal het niet anders zijn.

Logisch toch, want je kan geen match kijken zonder reclame te zien voor goksites. Gokken is leuk, spannend,… maar houdt ook erg veel risico’s in.

 

Studies wijzen namelijk aan dat één op de vijf mensen die gokt op sportwedstrijden een risicogokker is. Daarnaast zijn sportweddenschappen de populairste vorm van gokken bij minderjarigen (hoewel het verboden is!).

 

Verder zien we dat mensen die zelf in een sportclub zitten tot vijf keer meer gokken (en dat tien keer meer op een risicovolle manier doen!). Het vals gevoel van “kennis” van de sport is hier vaak een valkuil.

 

ZorGGroep Zin ontwikkelde een sensibiliseringsfilmpje waarin we wijzen op de risico’s en valkuilen van gokken https://youtu.be/WQ3OTuFVszI 

Andere

Alcoholreclame en sport

Lees via deze link een interessant artikel over alcoholsponsoring en sport. 

 

https://alcoholchange.org.uk/blog/2021/good-sports

 

Affiches

Alcohol en sport?

Wat zijn de effecten van alcohol op de sportprestaties? 

Affiches

Cannabis en sport?

Welke effecten heeft cannabis op de sporter? 

Varia

Alcoholvrije cocktails

Wil je enkele alcoholvrije cocktails of 'mocktails' aanbieden? In deze 'mocktailkalender' vind je een dozijn recepten. 

Varia

Voetbal is mijn drug

4 op 5 jongeren doen hun ding zonder cannabis!

Varia

Alcoholmeter

Hoeveel rondjes lopen om die pintjes te verbranden? 

Folders

DRINK, DRANK, DRONK

Info voor jongeren over alcohol

Video's

Een alcoholcontrole met een twist

Video's

Zwart op wit bewezen

Studentenfuif met een verrassende conclusie

Affiches

Begin niet te vroeg

Affiche met de leeftijdsgrenzen voor alcohol

Varia

Deze pup begint best niet te vroeg

Schattig campagnebeeld rond de leeftijdsgrens van 16 jaar voor alcohol. 

Affiches

Sportwijs affiche

Wil je sportwijs.be mee bekend maken? Maak gebruik van onze affiche!

Folders

Ouder worden en alcohol

Op latere leeftijd verandert er heel wat op lichamelijk vlak. Verstandig omgaan met alcohol heeft alleen maar voordelen. Lees er meer over in deze brochure. 

Video's

Alcohol en jongeren

Nederlandse animatie over de effecten van alcohol bij jongeren

Video's

Begin niet te vroeg

Met sommige dingen kan je beter nog even wachten...

Video's

Aan tafel met de Belgische U19

Hoe staan jonge topvoetballers en hun coaches tegenover middelengebruik? 

Video's

Word je een winnaar in de kantine?

Handballer Jeroen De Beule over hoe je kampioen wordt. 

Video's

Volleybalspeelster Katrien Gielen

Volleybalspeelster Katrien Gielen geeft haar mening over groepsdruk. 

Video's

Arne Nilis over gokken

Arne Nilis heeft een duidelijke boodschap over gokken.

Video's

Ex-wielrenner Marc Wauters

15 jaar geleden won hij een rit in de Tour en reed hij in het Geel door zijn geboortedorp Lummen. Vandaag geeft hij nog deze tip mee. 

Video's

Handballer Roel Valkenborgh

Je lichaam is je belangrijkste instrument om de top te bereiken. 

Varia

KWS Linkhout gaat aan de slag met de sportwijs affiches

Naar jaarlijkse traditie werd op zaterdag 27 augustus 2016 op de voetbalterreinen van KWS Linkhout ons jeugdtoernooi gehouden. Zoals elk jaar was er een massale opkomst van enthousiaste jeugdploegen, ouders en supporters. Het goede weer, maar ook de goede organisatie, hebben hiervoor vast en zeker gezorgd.

Tevens was dit ook het eerste jaar dat ons jeugdtoernooi plaats vond sinds onze samenwerking met de CAD en de VAD. We willen er als club voor zorgen dat elke jeugdspeler zijn favoriete hobby in een stabiele en gezonde omgeving kan uitoefenen. Onze samenwerking met de CAD en de VAD zal hier zeker en vast een steentje, of zeg maar een hele steen, in bijdragen!

Er werden reeds verschillende affiches van de website sportwijs.be (die de CAD ontwikkelde), in onze accomodatie opgehangen. Op de dag van ons toernooi werden er ook verschillende beachvlaggen geplaatst die verwezen naar de website van sportwijs. Het is gebleken dat op het moment van ons toernooi, meer bezoekers de site bezochten. In onze ogen een positief signaal. Ook andere items zijn lopende binnen onze club: * Gezonde voeding * Veilig vervoer van spelertjes (BOB en Klik ze vast) * Werken met AED-toestel Hierbij een warme oproep aan andere andere clubs uit de regio om mee op de kar te springen zodat ook jullie spelertjes hun hobby kunnen uitoefenen in een toffe club... .

Veel succes !!!

Groeten, het medische team KWS Linkhout.

Affiches

Affiche 'Volle pertrol zonder brol'

In het kader van het preventietraject sportivos voor sportsclubs kan je deze affiches bestellen bij het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen (VAD). Er bestaat ook een versie met een mannelijke sporter.  

Affiches

Zeg neen tegen doping

De Nationale antidoping organisatie (NADO) stelt een nieuwe folder en affiche ter beschikking rond doping. Deze materialen zullen ook gebrukt worden om in de Vlaamse gevangenissen te sensibiliseren rond dit thema. De materialen kan je bestellen bij NADO Vlaanderen.

Video's

Promoclipje voor www.sportwijs.be

Video's

Tournée Minérale, een maand zonder alcohol.

Ga jij de uitdaging aan om een maand geen alcohol te drinken? Schrijf jezelf of je team in en ontdek de voordelen van een maand zonder alcohol! www.tourneeminerale.be 

Varia

Is alcohol mixen met energiedrankjes een goed idee?

Het is al een tijdje geweten dat alcohol en sport geen ideale combinatie is.  Door alcohol dalen onder andere je prestaties en verloopt het spierherstel trager. In combinatie met energiedrankjes, die vooral bestaan uit cafeïne, worden de roeseffecten van alcohol gemaskeerd. De kans bestaat dat je dan blijft drinken en meer risico's neemt. 

Andere

Boodschap in een fles

Is alcohol goed tegen de dorst? Kunnen sportmensen beter tegen alcohol dan anderen? Kan het kwaad om eens uit de bol te gaan de avond voor een belangrijke wedstrijd?

Het antwoord op deze en andere vragen vind je in ‘Boodschap in een fles voor sporters’. Dit is een brochure voor sporters, trainers en clubleden die graag genieten van een glas, maar ook willen weten wat alcohol met hen doet, en hoe ze er verstandig mee kunnen omgaan.

Deze brochure beantwoordt niet alleen interessante vragen, maar je vindt er ook nuttige tips en een drinktest.

Varia

Spel Homerun voor 14+

Homerun is een spel voor sporters (14+). Het bestaat uit verschillende fysieke spelopdrachten, één per 'honk'. Na iedere honk krijgen de sporters een boodschap over de effecten van alcohol- en/of cannabisgebruik op de sportprestatie. 

Homerun maakt deel uit van het preventietraject sportivos

Andere

Altijd prijs

Meer weten over winst of verlies?

Doe de tests voor je er aan begint

Video's

De Gouden tip van Peter Vadenbempt

Gouden tips van de kenners

 www.altijdprijs.org

Video's

Gouden tip van Frank Raes

Gouden tips van de kenners

www.altijdprijs.org

Video's

Gouden tip van Tom Boudweel

Gouden tips van de kenners

www.altijdprijs.org

Wedden op Sportwedstrijden?

Nieuwe affiche te bestellen bij de VAD.  De affiche promoot ook altijdprijs.org. Daar kan je doorklikken naar informatie over de risico's van wedden op sportwedstrijden en tools om de eigen kennis en risico' in te schatten, naast heel wat tips om het leuk te houden. Met de gokcalculator kan je inschatten hoeveel geld en tijd je besteedt aan gokken.

Video's

Copy/Paste

Sensibiliserend filmpje naar jongeren over keuzes maken. Volg ik steeds de trend en waar trek ik de grens? #waartrekjijdegrens

Bevraging gokken op Sportweddenschappen

Gokken op sportweddenschappen zit in de lift. Daarom doet VAD, in samenwerking met UGent, een onderzoek naar de deelname van sporters (+16 jaar). Iedereen die betrokken is een sportclub kan deze survey invullen!

Op basis van de resultaten, zal VAD methodieken ontwikkelen om sportclubs te ondersteunen om beleidsmatig te werken rond het thema gokken in de clubomgeving. 

Hoe meer sporters de survey invullen, hoe beter de methodieken op maat van de sporters en sportclubs zullen zijn. 

Varia

Resultaten van het project Focus on Youth, Football and Alcohol (FYFA)

De resultaten van het Europese project FYFA (Focus on Youth, Football and Alcohol) over alcoholpreventie in sportclubs zijn bekend. De partnerlanden, Slovenië, Italië, Finland, Roemenië, Polen, het Verenigd Koninkrijk en België, werkten intensief samen onder leiding van Eurocare . De samenwerking rond alcoholpreventie in sportclubs focuste zowel op het internationale, als op het nationale en lokale niveau. Het project werd gefinancierd door het EU-agentschap CHAFEA (Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding).

Het project dat in 2017 van start ging, loopt binnenkort af. Hieronder geven we in grote lijnen de conclusies van de verschillende rapporten van het project mee. Ben je nieuwsgierig naar de volledige rapporten, neem dan zeker een kijkje op www.fyfaproject.eu.

Andere

(top) sport en alcohol gaan niet samen

Pogba bevestigt wat wij al lang wisten.

(top) sport en alcohol gaan niet samen.


Wil je meer weten klik op de foto!