Gokken op sportwedstrijden

Gokken is voor mij dagelijkse kost, ik ben een echte voetbalkenner en zet veel geld in op belangrijke voetbalwedstrijden die worden gespeeld.

Erik, 36 jaar, supporter

gokken sportwedstrijden

Wat is gokken? Onder gokken verstaan we activiteiten waar ‘geld’ en ‘kans’ centraal staan. Het is dus spelen om geld en dat kan bij sommige mensen heel ver gaan. De jongste decennia namen de mogelijkheden om te gokken nog toe, onder meer door het internet. In Vlaanderen zijn er de spelen van de Nationale Loterij, wedden op paardenkoersen en andere sporten, de casino’s, de online gokwebsites, enzovoort.

Uit verschillende onderzoeken en bevragingen blijkt dat heel wat sporters meer geld inzetten op kansspelen dan dat ze er eigenlijk willen aan besteden.

Gokken is dus niet altijd zo onschuldig als het lijkt. Gokken kan op verschillende vlakken riskant zijn. De risico’s die je loopt wanneer je te veel gokt:

  1. Financieel. De eigen middelen raken uitgeput, er moet worden geleend, er kan zelfs sprake zijn van diefstal.
  2. Op studie- en werkgebied. Door de grote aandacht voor gokken verwaarloost of verzuimt men werk of studies. Afspraken worden niet nagekomen of vergeten.
  3. Sociaal & relationeel. Relaties worden verwaarloosd, en omdat gokkers hun probleemgedrag vaak proberen te verbergen, neemt de kans op isolement nog toe.
  4. Psychisch. Wie steeds meer gaat gokken zal meer gokgedachten krijgen: men kan na verloop van tijd van ’s morgens tot ’s avonds aan niets anders meer denken. Daardoor kan men zich moeilijker concentreren op andere zaken. De gedachte aan hoe verloren geld terug te winnen of hoe rekeningen te kunnen betalen geven stress. Vaak houdt men het gokken verborgen voor de omgeving. Dit alles kan spelers ook angstig en depressief maken.

Hoe hou je het gokken plezierig en beperk je de risico’s?

Gokken is een amusements-activiteit zoals naar een voetbalmatch gaan kijken, een restaurant bezoeken, naar de cinema gaan, naar een festival gaan of op reis gaan. Zo’n activiteiten kosten geld. Eens de activiteit afgelopen is, is het ook gedaan. Er was het genot op dat moment en er is de herinnering achteraf, that’s it. Je gaat je geld van een festival, een reis, een film, nadien toch ook niet terugvragen...

Daarom:

  1. Probeer je verlies niet terug te winnen: wanneer je verloren hebt is er geen enkele reden om te denken dat je plots toch zou gaan winnen.
  2. Hou voor ogen dat je steeds veel meer kans maakt op verlies dan op winst.
  3. Weet dat je geen enkele invloed hebt op het verloop van het spel en dat je evenmin resultaten kunt voorspellen. Winst of verlies hangen uitsluitend af van toeval. 'Slimme berekeningen', 'veel oefenen' of 'geluksgetallen' hebben geen invloed.
  4. Speel niet steeds op hetzelfde toestel: je krijgt zo de verkeerde indruk 'jouw toestel' beter te kennen en zo je kansen te verhogen.
  5. Bepaal vooraf hoeveel geld je wil verspelen en stop ook echt als dat geld op is.
  6. Leen nooit geld om te gokken.
  7. Gok zeker niet met huishoudgeld of met geld dat bedoeld is om iets te betalen/kopen.
  8. Zorg dat je niet te veel geld op zak hebt en laat bankkaarten eventueel thuis als je merkt dat je moeilijk kan stoppen met spelen.
  9. Ga na wat je wel en niet leuk vindt aan het gokken: zorg dat je tijd blijft overhouden voor andere zaken die je belangrijk en/of leuk vindt.

Wil je meer informatie over gokken of mogelijke gokproblemen, dan kan je terecht op www.gokhulp.be voor informatie, zelftesten en hulp.

Arne Nilis over gokken: